A kukorica

Vidi-ér

Magyarország legnagyobb kukorica termesztő területe az Észak-Alföld régió. Jelenleg hazánkban a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény.

Amerika felfedezése után Kolumbusz révén került Európába, és hamar elterjedt a sok előnyös tulajdonsága, nagy termőképessége miatt. Feltehetően két irányból is eljutott hozzánk, egyrészt Itáliából, Dalmácián keresztül, másrészt Törökországból Erdélyen keresztül. Ez utóbbinak tulajdonítható a „törökbúza”, tengerentúli származásának pedig a „tengeri” elnevezés.

Minden kontinensen nagy jelentősége lett az állatok takarmányozásában és az emberek élelmezésében is. A kukorica keményítő sok célra használható, a gyógyszeripar, a papíripar és az élelmiszeripar a legnagyobb felhasználók. A kukoricából előállított invertcukrot széles körben használják édesítésre.

A kukorica csíraolaj koleszterinmentes, minősége az olívaolajéval vetekszik, kiváló étkezési olaj. A kukorica komplex feldolgozása során több mint 1000 féle terméket lehet előállítani, az enzimektől, vitaminoktól a műanyagipari alapanyagokig.

Korszerű termesztés

A mezőgazdaság folyamatosan fejlődő, napról-napra újabb eredményeket felmutató ágazat, fejlett tudományos háttérrel. Az újítások hamar bekerülnek a hétköznapi használatba az új, korszerű gépek által. Ma már elérhető a helymeghatározó rendszerrel ellátott, akár centiméteres pontossággal önállóan dolgozó gép. Munka közben pontos méréseket is tudnak végezni a modern eszközök, így egyidejűleg lehet megvalósítani a termésátlag növelését és a költségek csökkentését a vegyszerek pontos adagolásával, és a felesleges munkafázisok elkerülésével. Fontos a tervezés, több száz fajta kukoricából lehet kiválasztani az adott földnek legjobbat.

Nagyon fontos szempont a fenntarthatóság, ezt nagyban segítik a pontos, részletes  mérések. Ezek segítségével akár táblán belül is többféle művelési folyamatot lehet alkalmazni talajhibák, víz-problémák, vagy részlegesen megjelenő kártevők miatt.  

Tudomány

Fontosnak tartjuk, hogy a helyi gazdák értesüljenek a legújabb ismeretekről. Rendszeresen meghívjuk gazdanapunkra azt az embert, aki az országban a legtöbbet tudja a kukoricáról. Aki történetesen éppen Hajdúviden nőtt fel.

Prof. Dr. Nagy János Széchenyi-díjas agrármérnök, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézetének egyetemi tanára, az egyetem korábbi rektora,  a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetés birtokosa. (Fotó: Matey István)

Mindig szívesen érkezik hozzánk, és számol be a munkatársaival elért kutatási eredményekről. Öt évtizedes tapasztalatát összegezve szerkesztette meg nemrég megjelent könyvét. A Kukorica, a nemzet aranya című könyv világviszonylatban is egyedülálló módon foglalja össze a kukorica termesztéssel kapcsolatos legújabb eredményeket.

Falunap és Kukorica Fesztivál

A nyár végén az elvégzett munkát, az eredményes betakarítást méltó módon ünnepeljük meg.

A reggeli hintós, traktoros felvonulástól kezdve egész nap változatos programok várják az érdeklődőket. A kukorica végig jelen van, mezőgazdasági témájú előadásokat tartunk, és a feladatokban is szerepet kap. A gyerekere és az idősebbekre is gondolunk, a műsorok fellépői is minden korosztályt képviselnek, az óvodásoktól a nyugdíjasokig. A műfaji paletta is széles, szólisták, csoportok, zenészek, táncosok  szórakoztatják a közönséget.

Sok üstnek, bográcsnak gyújtunk alá, főzőverseny tartja izgalomban az önjelölt séfjeinket, akik nem tudnak hibázni. Estére országos sztár fellépő érkezik, utána az utcabál hajnalig tart.